vineri, 5 aprilie 2013

DEZVĂLUIRI fără precedent despre paradisurile fiscale şi afacerile ascunse ale bogaţilor din peste 170 de ţări, printre care şi România

A.M.P | 05 Apr 2013, 08:19
DEZVĂLUIRI fără precedent despre paradisurile fiscale şi afacerile ascunse ale bogaţilor din peste 170 de ţări, printre care şi România
O asociaţie internaţională de jurnalişti înregistrată în SUA dezvăluie, în baza unor scurgeri de informaţii, secretele a 120.000 de companii offshore şi a aproape 130.000 de persoane, expunând afacerile ascunse ale politicienilor, artiştilor şi bogaţilor din peste 170 de ţări, între care şi România.

Un număr de 86 de jurnalişti din 46 de ţări au participat la investigaţiile coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), parte a Center for Public Integrity din Washington, fiind posibil ca cercetarea să fie cea mai amplă colaborare jurnalistică transfrontalieră din istorie, potrivit unui comunicat al asociaţiei, citat de Mediafax.

Informaţiile au fost obţinute de ICIJ din 2,5 de milioane de fişiere digitale.

Raportul realizat de ICIJ şi reţelele sale partenere din întreaga lume este primul dintr-o serie de relatări care vor fi prezentate până pe 15 aprilie, alte informaţii urmând să fie făcute publice pe parcursul anului, pe măsură ce investigaţia va progresa.

"Această investigaţie ridică perdeaua de deasupra sistemului offshore şi oferă o imagine transparentă a paradisurilor fiscale şi a persoanelor şi companiilor care beneficiază de ele", a declarat Gerard Ryle, director al ICIJ.

Fişierele identifică persoanele din spatele unor companii şi trusturi private înregistrate în Insulele Virgine Britanice, Cook Islands, Singapore şi alte paradisuri fiscale.

Între aceste persoane se află medici şi dentişti din SUA, greci din clasa de mijloc, directori de companii din Rusia, miliardari din Europa de Est şi Indonezia, speculatori de pe Wall Street, dealeri internaţionali de arme şi familiile şi asociaţi unor dictatori.

Documentele prezintă fapte şi date, respectiv transferurile de bani şi legăturile dintre companii şi persoane, şi arată extinderea fenomenului secretelor financiare offshore în întreaga lume, care a permis celor bogaţi şi cu relaţii să eludeze fiscul, alimentând corupţia deopotrivă în ţările dezvoltate şi sărace.

Totodată, este vorba de cele mai multe informaţii confidenţiale obţinute vreodată de o organizaţie de media. Mărimea totală a fişierelor, măsurată în gigabiţi, este de peste 160 de ori mai mare decât scurgerile de date ale Departamentrului de Stat din SUA obţinute de Wikileaks în 2010.

La analizarea documentelor ICIJ a colaborat cu reporteri ai The Guardian şi BBC, Le Monde, Suddeutsche Zeitung şi Norddeutscher Rundfunk, Washington Post, the Canadian Broadcasting Corporation (CBC) şi alte 31 de parteneri media din lume.

Pe parcursul cercetării au fost intervievaţi sute de experţi, oficiali guvernamentali, avocaţi, clienţi offshore şi alte surse din întreaga lume.

Documentele arată cum megabogaţii se folosesc de structuri complexe offshore pentru a deţine proprietăţi, opere de artă şi alte bunuri, beneficiind în acelaşi timp de avantaje fiscale care nu se află la îndemâna oamenilor obişnuiţi.

Principalele concluzii ale investigaţiei sunt că oficiali guvernamentali, familiile şi asociaţii lor din Azerbaijan, Russia, Pakistan, the Philippines, Thailand, Canada, Mongolia şi alte ţări se folosesc de companii şi conturi bancare ascunse. Superbogaţii recurg la structuri complexe offshore pentru a deţine proprietăţi, iahturi, opere de artă şi alte active pentru avantaje fiscale.

Multe dintre cele mai mari bănci ale lumii, între care UBS, Clariden şi Deutsche Bank, au lucrat agresiv pentru a pune la dispoziţia clienţilor companii ascunse în Insulele Virgine Britanice şi alte paradisuri fiscale.

De asemenea, schemele piramidale şi alte fraude de amploare folosesc în mod curent paradisurile fiscale pentru inregistrare şi transferul câştigurilor ilegale.

sursa; antena3.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu