marți, 23 aprilie 2013

4.000 de euro, o leafă la stat. Ponta scoate lista marilor salarii din companii. În top: şeful NuclearElectrica, Electrica Muntenia şi Romgaz

de Anca SIMINA Publicat la: 23.04.2013 13:26 Ultima actualizare: 23.04.2013 14:28
Mediafax Foto/Gabriel Petrescu
Cel mai mare salariu net câştigat în luna martie în companiile de stat din energie este de 18.000 de lei, adică aproximativ 4000 de euro, şi îi aparţine directorului general al FDEE Electrica Distribuţie Munenia Nord S.A, Darius Meşca. Acesta este consilier judeţean PSD la Prahova.
În top se află de asemenea, cu aproximativ 14.000 de lei lunar, director general adjunct Romgaz, Dumitru Gheorghe Rotar (14.306 lei), directorul general al Nuclearelectrica, Dumitru Dina (14.851 de lei), dar şi directorul general de la Complexul Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, fost vicepreşedinte al PSD Gorj şi consilier judeţan al USL (13.455 de lei).
Lista salariilor nete ale directorilor din companiile de stat din energie a fost făcută astăzi publică de Guvern.
CITEŞTE LISTA COMPLETĂ A SALARIILOR ŞEFILOR DIN COMPANIILE DE STAT
La Hidroelectrica, un director de direcţie câştigă 13.183 de lei, un salariu echhivalent în linii mari cu al unui adjunct tehnic (13.052 de lei) sau adjunct economic (13.922 de lei ) la Hidroserv Curtea de Argeş.  În Electrica, nivelul coboară uşor: director general adjunct Electrica SA - 10.837 de lei, director de direcţie - 10. 584 de lei, director general adjunct Electrica Distribuţie Muntenia Nord - 11.400 de lei, director în direcţiile filialiei FISE Electrica Serv SA - 10.976 de lei, iar în direcţiile filialei Furnizare - 11405 lei,  director de sucursală - 8522 de lei la Electrica Serv, 9593 de lei la Electrica Furnizare.
Protejaţii USL conduc companile din energie
La vârful celor mai multe dintre companiile de stat indicate de Guvern  nu sunt însă manageri privaţi, ci oameni numiţi în acest moment oameni de încredere ai USL.
La OIL Terminal SA este director general Sorin Viorel Ciutureanu, consilier judeţean la Constanţa din partea PNL. salariul pe care Guvernul îl face public pentru această poziţie este de 4.712 lei pe lună, surclasat însă de cel al unui subordonat: directorul tehnic din companie câştigă 6381 de lei.
Complexul Energetic Hunedoara este condus efectiv de liberalul Nicolae Petroi, director adjunct plătit cu 10.029 de lei după ce directorul general, PSD-istul Costel Alic a fost revocat recent din funcţie şi transferat şef la Termocentrala Mintia, în cadrul aceleiaşi companii. În locul său a fost proaspăt numit Daniel Costel Andronache, fost consilier judeţean şi deputat PC, al cărui salariu nu a fost însă publicat de Guvern.
La CONPET Ploieşti, director general cu salariul de 4.693 de lei a fost numit Liviu Ilaşi, membru PNL şi fost candidat la Senat din partea acestui partid.
Suprataxa pe salarii peste 4000 de lei, disputată în USL
"Trăim într-o ţară specială. Se mânâncă o pâine foarte albă la stat", a comentat premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern, adăugând că nu se referă la managerii privaţi. Ponta a dat însă exemple şi din autorităţile subordonate Parlamentului.
"Mă îndoiesc că vreun bancher lua în România 188.000 de lei pe lună, cum se câştiga la Asigurări (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, n.r.)  80.000 la CNVM (Comisia Naţională pentru Valori Mobiliare. n.r.)  sau 62.000 la Pensii private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, n.r.). E greu în lumea privată să câştigi ca la stat.", a spus premierul.
Ponta a scos lista salariilor din energie la câteva zile după ce liberalii i-au respins ideea de suprataxare a veniturilor de la stat mai mari de 4.000 de lei. Taxa de 10% urma să se aplice, aşa cum arata ea în planurile primului-ministru, pentru diferenţa dintre salariul încasat şi suma de 4.000 de lei. Chiar dacă liberalii au blocat iniţiativa explicând că impactul bugetar al unei astfel de taxe este minim, Ponta nu a renunţat la idee. "Ne mai gândim", a spus el la plecarea de la şedinţa USL. În şedinţa de Guvern de azi, a reluat ideea. "Poate reuşiţi, domnul ministru Chiţoiu şi domnul ministru Niţă, să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă, sigur, sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce, la banii ăştia aş lupta şi eu!", a spus Ponta.
O taxă de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, la buget, iar, dacă s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privată, şi pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. În cazul aplicării taxei doar pentru bugetarii cu salarii de peste 5.000 de lei, veniturile suplimentare s-ar cifra la circa 5 milioane de lei.
sursa; gandul,info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu