sâmbătă, 23 martie 2013

Viaţa fără mâncare

Panorama - Delia PATRU

Rob Rhinehart crede că prafurile sale înlocuiesc cu succes orice aliment

Vineri, 22 Martie 2013 - 19:07
Gătitul? O pierdere de timp, de energie şi de bani. La fel ca şi mâncatul. Din acest motiv, unii oameni au căutat o soluţie alternativă,
relatează corriere.it.

Pentru tânărul Rob Rhinehart, pregătirea mâncării, dar şi consumarea diferitelor tipuri de alimente reprezintă o simplă pierdere de timp, de energie şi de bani. Din acest motiv, el a inventat un fel de cocteil de prafuri care conţine toate substanţele nutritive de care corpul are nevoie. În prezent, programatorul din Atlanta a ajuns să mănânce de două ori pe săptămână şi boicotează pastele, carnea, fructele, ouăle. Pe scurt, cam toate alimentele solide. În schimb, singura lui mâncare este Soylent, un amestec inodor de culoare bej. Tânărul speră ca, într-o zi, cocteilul său să fie comercializat la nivel mondial. Totul a început în urmă cu câţiva ani, în timp ce se afla acasă la familia sa, înainte de sărbătorile de iarnă. Aici s-a întâlnit cu un vechi prieten al familiei, care nu mai putea să gătească din cauză că îşi pierduse forţa în braţe. Bărbatul slăbise atât de mult, încât fusese necesară internarea lui într-un spital. Această întâmplare l-a pus pe gânduri pe Rhinehart, care a început să se întrebe de ce într-o epocă precum cea în care trăim, în care totul este atât de practic şi de eficient, nu există o modalitate de a asigura o dietă simplă şi ieftină care să acopere necesarul de vitamine pentru o fiinţă umană. Pentru a găsi un răspuns, el a studiat diferite cărţi de biologie, chimie, a citit legile fundamentale ale metabolismului uman şi a petrecut ore în şir pe internet în căutarea informaţiilor despre cele mai importante substanţe nutritive. El a ajuns la concluzia că organismul uman nu are nevoie de alimente, ci de substanţe nutritive. Altfel spus, nu de morcovi sau portocale, ci de vitamine şi minerale. Nu de lapte, ci de aminoacizi. Nu de pâine, ci de carbohidraţi. „Probabil, pentru celulele organismului nostru nu contează dacă substanţele nutritive provin de la un praf sau de la un morcov“, şi-a spus tânărul.

Fără alimente solide

El a amestecat „toate substanţele nutritive de care are nevoie organismul nostru pentru a funcţiona“ şi a rezultat un cocteil de vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali, carbohidraţi şi grăsimi. La toate acestea a adăugat ginseng, ginkgo biloba, alfa-caroten şi alte substanţe, care sunt considerate sănătoase, dar nu neapărat vitale, şi şi-a gustat băutura. „Spre marea mea surpriză, era chiar bună şi după câteva minute m-am simţit plin de energie“, a spus tânărul. Soylen, o combinaţie de prafuri amestecate cu apă, conţine toate componentele nutriţionale ale unui regim echilibrat, însă doar cu o treime din calorii şi nici una dintre toxinele sau dintre substanţele cancerigene care sunt prezente în alimente, cum a mai subliniat Rhinehart. În plus, reţeta sa se orientează şi în funcţie de recomandările nutriţionale ale Food and Drug Administration.
„Timp de 30 de zile am evitat complet mâncarea şi am verificat valorile sângelui şi randamentul meu fizic. Randamentul mental este mai dificil de cuantificat, însă m-am simţit destul de perspicace“, a povestit Rhinehart. „Faptul că nu trebuie să îmi fac griji în legătură cu mâncarea este fantastic. Nu e nevoie să merg la supermarket, nu trebuie să mă decid în legătură cu ce mănânc, nu e nevoie să particip la conversaţii nesfârşite despre avantajele diferitelor diete. Am scăpat de o grămadă de probleme“, a spus tânărul.

Hrană... solară

Rob Rhinehart nu este singurul „pământean“ care a renunţat la alimentele solide. Un caz similar este şi cel al profesorului Michael Werner. La prima vedere, acesta are un aspect normal, este pasionat de tenis de câmp, aleargă în fiecare zi aproape trei kilometri. Ce nu se ştie însă este că profesorul trecut de vârsta de 60 de ani, specialist în chimia cancerului, se hrăneşte de 12 ani cu… apă. Ultima oară când a mâncat hrană solidă, respectiv o salată de cartofi şi o felie de tort, a fost la Revelionul din 2001. După masa de Revelion a suferit o indigestie şi s-a hotărât să schimbe totul în ceea ce priveşte hrana. Şi-a schimbat regimul de viaţă, iar înainte de a face acest lucru era dependent de fast food, supraponderal şi epuizat după o zi de muncă. Ideea i-a dat-o o prietenă de familie, care experimenta aşa-numita hrană solară. Mai mulţi colegi l-au avertizat să nu elimine hrana solidă, însă hotărârea lui era luată: „Este hrana din religiile asiatice, Chi sau energie cosmică“, spune el despre noul tip de „hrănire“. Acomodarea organismului lui Werner a durat trei săptămâni: în prima săptămână nu a mâncat nimic şi nu a băut apă deloc. La început a slăbit mult, pielea i s-a încreţit, însă după 21 de zile procesul s-a oprit, iar senzaţia de foame a dispărut. Oamenii de știință avertizează că tipul acesta de regim este periculos pentru sănătate.

sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu