miercuri, 27 martie 2013

Paturi din Germania pentru pacienţii Secţiei de Hematologie

Actualitate - Marian APIPIE
imagine-articol-1

Iulia Frölich şi Klaus Peter Heigel, în vizită la Hematologie

12

Marți, 26 Martie 2013 - 19:57



În Oltenia, există o singură secţie de hematologie, cea din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“. Aceasta preia cazurile din toate cele cinci judeţe ale regiunii, iar cele 45 de paturi care figurează pentru spitalizarea continuă şi cele şase pentru spitalizarea de zi sunt insuficiente. „Bolnavii sunt mulţi, din păcate, şi de toate vârstele. Avem aici şi copii cu probleme şi adulţi, care fac tratament, toţi înscrişi în Programele Naţionale de Sănătate. Medicamentele sunt scumpe şi se primesc numai în spital, prin aceste programe de sănătate. Gradul de ocupare a paturilor este de 180%, de aceea pentru a trata toţi bolnavii este nevoie să-i programăm“, susţine conducerea spitalului. La Secţia de hematologie se internează pacienţii cu diverse tipuri de leucemii, acută, care necesită tratament agresiv, cronică, limfocitară, mieloidă (unele forme fiind asimptomatice ani de zile), cu mieloame, cu hemofilii, iar pe lângă boală aceştia mai trebuia să suporte şi condiţiile de cazare.
Paturile vechi şi saloanele improprii sunt acum de domeniul trecutului, după ce s-a reuşit, într-o perioadă grea pentru Spitalul „Filantropia“ (nevoit să scape de foarte multe datorii pentru a-şi continua activitatea), renovarea tuturor saloanelor de la Hematologie şi obţinerea de sponsorizări sub formă de mobilier. Lions Club Craiova, cu sprijinul clubului partener Lions Club Hassberge din Germania, a oferit paturi noi pentru toţi bolnavii din această secţie, investiţie care se ridică la aproape 80.000 de euro. Spitalul a primit în acest an, din partea LC Hassberge, pentru secţiile de hematologie, neonatologie şi pediatrie, 70 de paturi cu sistem electric şi mecanic, șapte noptiere, 50 de saltele noi pentru paturi, 18 pătuţuri pentru nou-născuţi, 15 saltele pentru nou-născuţi, lenjerii, cărucioare de interior cu vas WC, toate în valoare de circa 125.000 de euro.
Secţia de Hematologie a fost vizitată ieri de doi dintre reprezentanţii clubului din Germania care a făcut donaţiile, Iulia Frölich (Bulborea) şi Klaus Peter Heigel, aceştia dorind să vadă cum s-a schimbat faţa clinicii cu noul mobilier. „Sper să mai reuşim astfel de acţiuni pentru modernizarea spitalelor de aici. Iniţial, a fost vorba de 20 de paturi, dar a existat posibilitatea să donăm mai multe. A trebuit însă să-i convingem pe membrii clubului să voteze şi pentru această suplimentare şi mă bucur că am reuşit“, a spus Iulia Frölich. La rândul său, Klaus Peter Heigel s-a declarat impresionat de cazurile din această secţie, dar şi încântat să vadă că paturile de care s-a ocupat personal în privinţa transportului au ajuns acolo unde este cu adevărat nevoie. Altă serie de paturi ultramoderne a fost direcţionată de LC Craiova către Secţia de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Marian Apipie / gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu