luni, 25 martie 2013

Laboratorul de sub piele

Util si Placut - Ionuţ NICA
Duminică, 24 Martie 2013 - 19:08



Cine nu ar dori să-şi poată face analizele sângelui stând comod acasă, fără să fie nevoit să meargă cu noaptea-n cap la spital? Potrivit site-ului galileonet.it, în viitorul apropiat acest lucru chiar va fi posibil. Un grup de cercetători elveţieni au reuşit să creeze un fel de microlaborator portabil, instalat pe un microcip, capabil să efectueze mai multe analize ale sângelui în mod continuu.
Acesta are dimensiunea de 14 mm, se instalează sub piele şi transmite informaţiile colectate direct la medic. Deocamdată, acest microcip a fost testat pe animale, iar primele semnale sunt pozitive, în sensul că rezultatele analizelor efectuate de acest dispozitiv inteligent au fost asemănătoare cu cele efectuate cu mijloace clasice.
Informaţia colectată din analizarea substanţelor din sânge este transmisă către un plasture aflat pe suprafaţa pielii. Datele sunt transmise apoi prin Bluetooth către dispozitive precum smartphones sau tablete, urmând ca acestea să fie transferate către un medic
Dispozitivul conţine cinci senzori, un radio-transmiţător şi un sistem wireless. El este alimentat de o baterie de dimensiuni mici, asemănătoare cu cea folosită la ceasurile electronice.
Microcipul, pe lângă faptul că efectuează analizele biochimice ale sângelui, poate veni şi în sprijinul celor bolnavi de diabet. Aceştia vor putea fi monitorizaţi în permanenţă de medic, boala poate fi ţinută mai bine sub control şi se poate interveni cu promptitudine atunci când valorile glicemiei cresc alarmant.
Totodată, acest dispozitiv va putea fi utilizat şi pentru monitorizarea pacienţilor bolnavi de cancer, care urmează chimioterapie. Uneori, se întâmplă ca organismul să nu tolereze toate tipurile de medicamente administrate bolnavilor. Microcipul i-ar putea indica medicului cu rapidicate că pacientul nu tolerează medicamentul respectiv.
De asemenea, se speră ca pe viitor microcipul să poată detecta riscul de a suferi un infarct cu câteva ore înainte ca acesta să se producă.

sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu