vineri, 22 martie 2013

CEZ îngroapă scandalul certificatelor verzi

Actualitate - Bogdan GROSEREANU(citeste alte articole de acelasi autor »)

Pe site-ul CEZ (www.cez.ro), abonaţii pot afla detalii despre regularizarea certificatelor verzi

Joi, 21 Martie 2013 - 19:22

Versiunea pentru tiparire
Marimea textului:


Articolele publicate de GdS la sesizările cititorilor au determinat compania CEZ să reevalueze problema certificatelor verzi. Compania va face regularizările necesare începând cu primele facturi emise după luna martie 2013.

Punct final în scandalul certificatelor verzi, declanşat de compania CEZ la începutul acestui an. CEZ a anunţat pe pagina proprie de internet că va regulariza certificatele verzi aferente perioadei 26 iulie - 31 decembrie 2012 începând cu primele facturi emise după luna martie 2013.
„Pe prima factură emisă după această dată, indiferent de tipul facturii (regularizare sau estimat), se va proceda la regularizarea certificatelor verzi vândute, cantitativ şi valoric, pentru anul 2012“, informează furnizorul de energie electrică.

Calcule incorecte

Certificatul verde este un titlu care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie (eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală, hidraulică, biomasă, gaz de fermentare a deşeurilor şi a nămolurilor din instalaţii de epurare a apelor uzate şi biogaz).
Certificatele verzi sunt reglementate prin Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile de energie, lege modificată şi completată prin Legea nr. 134/2012. Potrivit legilor menţionate, componenta Certificate Verzi (CV) trebuie calculată şi introdusă pe facturile emise către populaţie începând cu 26 iulie 2012. Invocând „modificările complexe necesare de realizat în aplicaţiile informatice“, CEZ Vânzare a început facturarea CV începând cu 1 decembrie 2012. Încălcând metodologia de calcul stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), CEZ a umflat cu de la sine putere valoarea facturilor, calculând valoarea unitară a CV aferente perioadei 26 iulie - 31 decembrie 2012 la valorile din 2013. Conform legii, valoarea unitară a CV reprezintă produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate (CV/MWh) estimate de către ANRE şi preţul mediu ponderat (PMP) al certificatelor verzi tranzacţionate pe piaţa centralizată a certificatelor verzi, în cele mai recente trei luni de tranzacţionare încheiate. În acest sens, pentru perioada 26 iulie - 31 decembrie 2012, CEZ trebuia să utilizeze în calculul preţului unitar al CV cota anuală obligatorie estimată de ANRE pentru anul 2012 - 0, 126 CV/MWh. În loc de această valoare, a aplicat ilegal cota de 0,2117 CV/MWh - valabilă pentru anul 2013.

Atenţie la următoarele facturi!

Legile care reglementează certificatele verzi spun că „până cel târziu la data de 1 septembrie a fiecărui an, furnizorii de energie electrică şi producătorii vor regulariza valoarea certificatelor verzi aferente anului anterior, respectiv cota anuală stabilită de către ANRE, energia electrică facturată şi preţul mediu ponderat al certificatelor verzi utilizate de către furnizor pentru anul anterior“.
Pentru a rezuma cele arătate mai sus, spunem că preţul unitar al CV pentru anul în curs se stabileşte înmulţind cota anuală obligatorie „estimată“ de către ANRE, cu PMP. După data de 1 martie a anului următor, cota estimată de ANRE devine „stabilită“, adică definitivă, prin aplicarea unei corecţii. În baza acestei corecţii, se regularizează şi valoarea unitară a CV. Concret, cota estimată pentru 2012 la 0,126 CV/MWh a fost redusă la 0,1188 CV/MWh prin Ordinul nr. 8/2013 al ANRE. Metodologia de calcul şi corecţiile care se impun au fost deja abordate în paginile GdS („CEZ, banii înapoi!“ - sâmbătă, 2 martie 2013). În concluzie, pentru a acoperi scandalul legat de încălcarea metodologiei ANRE în calculul valorii unitare a CV pentru perioada 26 iulie - 31 decembrie 2012, CEZ va opera de îndată regularizarea certificatelor verzi. Ca şi în cazul scandalului legat de introducerea taxei radio-tv pe factura de energie electrică („CEZ pune punct în scandalul taxei radio-tv“ - GdS, joi, 17 mai 2012), CEZ a făcut schimbările necesare discret.
Pe 1 martie, informaţiile de la secţiunea „NOU! Certificate verzi“ de pe pagina de internet a companiei CEZ au dispărut. Ieri, rubrica avea un nou conţinut, cu detalii legate de regularizarea certificatelor verzi. Important de ştiut pentru clienţi este că următoarele facturi la energie electrică vor conţine trei tipuri de linii aferente componentei certificate verzi: Certificate Verzi Finale - care reprezintă certificate verzi pe anul 2012, calculate la cota şi preţul final al certificatelor pentru anul 2012; Certificate Verzi Preliminare - care reprezintă certificate verzi pe anul 2012, calculate la preţul estimat al certificatelor, valid la data emiterii facturilor în anul 2012; Certificate Verzi - care reprezintă certificate verzi aferente perioadei curente de facturare, calculate la preţul estimat valid la data emiterii facturii curente.

sursa; gazeta de sud

Un comentariu:

  1. Intrucat nu mai stiu cum se fac comentarii dupa lecturarea articolului pe ziar, acum avand bariere pe care nu le pot inlatura, am decis sa scriu direct pe blog.
    Am inteles ca energia verde a ieftinit pe curentul electric pe piata de capital cu 30%. Apoi nu inteleg de ce noi trebuie sa platim aceasta energie cu mult peste cum plateam inainte.! Oare nu exista o protectie a consumatorului care sa faca delimitarea intre legal si ilegal? Mi-ar placea si mie un asa servici cu faima, dar sa nu fac nimic cand toata lumea ridica ochii catre cer.! Oare alt serviciu nu este pentru a urni de amorteala aceasta? Sa dee Domnul sa se trezeasca totusi cineva.

    RăspundețiȘtergere