luni, 25 martie 2013

Britanicii vor să șteargă un întreg sector de producţie agricolă din România și Bulgaria

Britanicii vor să șteargă un întreg sector de producţie agricolă din România și Bulgaria
Britanicii vor să șteargă un întreg sector de producţie agricolă din România și Bulgaria Britanicii au pus gând rău cultivatorilor de tutun din România, Bulgaria și alte ţări din Balcani, apelând la toate mijloacele de manipulare imaginabile într-o campanie “murdară” prin care încearcă să obţine interzicerea utilizării fondurilor europene pentru subvenţionarea acestei culturi.
Tutunul este una dintre cele mai profitabile culturi industriale aducând câștiguri semnificative cultivatorilor. La nivel mondial acestei culturi îi sînt alocate 4,2 milioane de hectare valoarea recoltei de tutun neprocesat ridicându-se la 12 miliarde USD. Cel mai imporant utilizator de tutun este sectorul produselor destinate fumatului – faptul că de fumat nu se fumează decât tutun creează și imaginea falsă că această plantă este utilizată strict pentru fabricarea ţigărilor, ţigaretelor, tutunului de pipă etc. În fapt tutunul poate fi utilizat în mult mai multe sectoare – în producţia insecticidelor și a unor medicamente, a uleiurilor și chiar a îngrășămintelor.
Importanţa pe care o are tutunul, ca ingredient esenţial, pentru fabricarea ţigărilor și ţigaretelor facilitează asimilarea cultivării acestei plante cu fumatul și mai departe cu eforturile privind combaterea acestui obicei de consum. Pentru mulţi tutunul ca plantă este la fel de vinovat de cancerul la plămâni ca și ţigările și ţigaretele în care sînt conţinute acestea.
Este motivul pentru care campaniile îndreptae împotriva cultivatorilor de tutun mizează tocmai pe argumentele legate de combaterea fumatului și pe numărul de bolnavi de cancer care își pierd viaţa anual în urma fumatului excesiv.
Victime ale unei astfel de campanii sînt și cultivatorii de tutun din Europa de Est, din ţări precum România, Bulgaria și Grecia.
Miza acestei campanii extrem de murdare în care manipularea prin distorsionarea și trunchierea realităţii ia practic locul relatării jurnalistice corecte este interzicerea utilizării de către statele Uniunii Europene a subvenţiilor europene și pentru cultura de tutun, un fapt care poate duce în ţări precum România sau Bulgaria la dispariţia acestui sector de producţie agricolă.
În 2002 prin reforma Politicii Agricole Comune s-a impus eliminare subvenţiilor pentru cultura de tutun. Potrivit moratoriului negociat în acel moment (nici România nici Bulgaria nu erau membre UE la acea dată și nu au putut participa la discuţii)această interdicţie urma să intre în vigoare în perioada 2006-2010. Din 2010 pînă în 2013 în niciuna din ţările membre nu au mai fost folosite subvenţii europene pentru cultura tutunului. Pe 23 ianuarie 2013 Comitetul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală al Parlamentului European (înstituţie care prin Tratatul de la Lisabona capătă puteri sporite în ce privește Politica Agricolă Comună) a adoptat un amendament care permite statelor membre să utilieze subvenţiile europene pentru orice cultură, inclusiv cea a tutunului.
The Telegraph continuă seria potretelor îngroșate prezentându-i pe participanţii la o întrunire a cultivatorilor de tutun din Bulgaria în potretul deja clasic al interlopului din Europa de Est. The Telegraph scrie “Oamenii nu arată deloc ca fermierii așa cum ni-i imaginăm noi. Au cefe groase și sînt îndesaţi, poartă traininguri lucioase. Mașinile pe care le conduc sînt niște modele scumpe 4X4 sau BMW”
Imaginile la care face apel The Telegraph sînt stereotipe negative arhicunoscute ale “esteuropeanului” culivate cu asiduitate de multe canale media britanice. Nu sînt noi. Ceea ce este nou însă este faptul că ele sînt utilizate acum pentru a influenţa opinia publică cunoascătoare de limba engleză – practic toată lumea care contează în decizia europeană – împotriva unor producători agricoli esteuropeni – nu doar bulgari ci și români.
Deconstrucţia unei manipulări
Bulgaria și România fac parte din top 12 al producătorilor europeni de tutun – Bulgaria pe locul 2 (18 630 hectare, 19% din suprafaţa cultivaă cu tutun din UE/ recoltă 30 000 tone, 14% din totalul UE), România pe locul 12 (2 151 hectare, 2% din suprafaţa cultivaă cu tutun din UE/ 1 200 tone, 0,6% din totalul celei europene). Dar ele împreună nu produc mai mult de 15% din totalul recoltei europene de tutun – lucru care face greu de înţeles de ce numele lor sînt în discuţie dacă întradevăr analizele privind sectorul se vor corecte. În Bulgaria sînt înregistraţi 34 000 de cultivatori de tutun iar în România 800 – aceasta face ca în Bulgaria suprafaţa medie deţinută de un cultivaor de tutun să fie sub 1 hectar iar în România puţin peste 1 hectar – lucru care sugerează o agricultură de subzistenţă din care rezultă greu sume foarte mari. Italia care este primul producător de tutun din Uniunea Europeană alocă acestei culturi o suprafaţă de 21 000 de hectare (aproape egală cu suma suprafeţelor alocate de Bulgaria și România) de pe care obţine însă o recoltă de 72 000 de tone, (apraope de două ori mai mare decât recolta însumată a României și Bulgariei). În definirea pericolului reprezentat de subvenţionare culturii de tutun nu se spune că de fapt Uniunea Europeană produce doar 280 000 de tone de tutun ceea ce reprezintă doar 4% din producţia globală și că importă 600 000 de tone din ţările non-UE.

Autor: agrointel.ro
Sursa: www.agrointel.ro  Luni, 25 Martie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu