sâmbătă, 19 mai 2012

"Comisarul Cattani" împlineşte azi 66 de ani

"Comisarul Cattani" împlineşte azi 66 de ani

Actorul italian Michele Placido, devenit celebru în România cu prestaţia din serialul poliţist ”Caracatiţa”, s-a născut la 19 mai 1946. A studiat arta dramatică, a debutat în teatru, dar rolul carierei sale rămâne cel al comisarului Corrado Cattani.

Michele s-a născut la Ascoli Satriano, într-o familie numeroasă, el fiind al treilea copil din cei opt ai clanului Placido. La 18 ani a plecat la Roma, unde s-a înscris ca voluntar în poliţie. ”Ca să fiu sincer, am intrat în poliţie pentru că vroiam să mă fac actor şi aceasta era o modalitate de a putea pleca de acasă şi de a merge într-un oraş mare ca Roma. Aveam 18 ani şi, pentru că eram atat de tânăr, mă ocupam mai mult de hârtii sau mă postau şefii în faţa băncii sau în faţa poştei, ca să-i sperii pe cei care eventual vroiau să fure”, a mărturist Placido în 2010, într-un interviu acordat ”hotnews”. După doi ani a început cursurile la ”Accademia Nazionale d`Arte Drammatica” şi a debutat în teatru în 1970. Şi-a continuat cariera cu roluri în diverse seriale TV, iar marea lovitură a dat-o cu apariţia în ”La piovra” (”Caracatiţa”), una dintre cele mai răsunătoare succese ale televiziunii italiene, o miniserie despre lupta unui comisar incoruptibil, Corrado Cattani, intrepretat de Michele Placido,  care se luptă cu Mafia şi cu sistemul controlat de organizaţia criminală. Placido a jucat în ”Caracatiţa” timp de patru sezoane, între 1984 şi 1989, cele care au fost transmise şi în România, după care a părăsit serialul, ce a continuat până în 2001, cu alte personaje principale. Personajul său, comisarul Cattani, a fost ucis la finalul celei de-a patra serii, astfel că Placido s-a dedicat altor proiecte.

Are cinci copii cu trei femei

Placido a debutat în 1990, în calitate de regizor, cu pelicula ”Pummaro”, cu care s-a prezentat la festivalul de la Cannes, dar a continuat să apară şi în filme regizate de alţii. In 2009, Placido a fost recompensat, la Festivalul de film de la Bari, cu premiul ”Federico Fellini”, decernat pentru excelenţa artistică. Un an mai târziu, Michele a venit să producă în România filmul ”Itaker”. In interviul din ”hotnews”, întrebat dacă nu e deranjat de faptul că publicul îl ştie mai degrabă după rolul din ”Caracatiţa” decât după apariţiile sale în piese de teatru, Placido a declarat: ”Nu mă deranjează. E problema publicului, nu a mea. Când recit, seara, în vreun teatru din Italia sau când joc în sau , publicul de calitate care vine la teatru mă aplaudă pentru că în acel moment sunt un actor de teatru. Şi apoi există şi publicul de televiziune... în viaţă nu poţi avea totul”. Placido are cinci copii cu trei femei. Cu fosta soţie, Simonetta Stefanelli, de care a divorţat în 1994, îi are pe Violante (actriţă şi cântăreaţă), Michelangelo şi Brenno (actor). Are un băiat, Ingio, apărut dintr-o relaţie extraconjugală. Pe ultimul copil, Gabriele, născut în 2006, l-a făcut cu actuala sa soţie, actriţa Federica Vincenti, care este cu 37 de ani mai tânără decât el.

Mai mult: "Comisarul Cattani" împlineşte azi 66 de ani - Stiri externe | Libertatea.ro

Un comentariu:

  1. Ii urez "La multi ani" atat pentru profesia frumoasa pe care o are, cat si pentru pshihologia pe care o raspandeste prin profesie.

    RăspundețiȘtergere